Steun ons en help Nederland vooruit

Publicaties

blog: De Energietransitie begint bij jezelf…

Een beter milieu begint bij jezelf! Dat is ons sinds 1991 voorgehouden. Het heeft even geduurd voor het overal is doorgedrongen dat besparen ernst is. Het beeld van een brandende kaars die de aarde voorstelt staat me bij. We souperen in hoog tempo de aarde op. Ik vrees dat toekomstige generaties met een onleefbare globe geconfronteerd gaan worden. Er moet snel wat gebeuren! Hoe langer we wachten, hoe onaangenamer de ingrepen in ons persoonlijk leven zullen zijn.

Het milieubesef heb ik zeker sinds die campagne startte. Maar eigenlijk al eerder, in de tijd van de Oliecrisis 1973, van de autoloze zondagen. Zuinig zijn met energie, thermostaat lager, gordijnen dicht, lichten uit, duurzame artikelen kopen, afval scheiden.

Ik doe het allemaal nog steeds!

Toen ik in Soest kwam wonen koos ik een Zweedse energiezuinige houtskelet woning aan de Eigendomweg. Het tweede huis werd nieuwbouw, Boerenstreek, nog beter geisoleerd. Met HR-ketel en een warmte terugwin installatie. Stoken hoeft alleen nog in bad- en woonkamer. Het gasverbruik liep verder terug.
In 2013 bestelde ik mijn eerste, kleine, elektrische auto. Inmiddels wil ik niets anders meer rijden. De auto moest opgeladen worden met de eigen laadpaal. Groene stroom was er al een aantal jaren. Nu kwam er ook een aandeel in twee windmolens. In Petten en Delfzijl, als het ergens waait… De stroom kan worden verrekend met mijn thuisverbruik. De auto loopt sindsdien dus deels op windkracht!

De tweede E-auto die 2016 kwam is groter, als vervanging van de kleine elektrische en een conventionele diesel. En wordt meer gebruikt. Grotere elektriciteitsbehoefte dus, dat konden de windmolens niet meer bijbenen.
Sinds een week ligt het dak vol met 20 zonnepanelen. In slechts vier uur geinstalleerd. De prijs viel mee. Terugverdientijd van 6 jaar, is de voorspelling, na BTW-teruggave. Als ik goed heb gerekend zit ik elektrisch nu op nul op de meter.

Nu nog een keer van het gas af! Gas(t)vrij Soest wordt een keer realiteit! Dat wordt op termijn zeker aanschaf van een warmtepomp. Ik experimenteer al met infrarood verwarming, dat is nog wennen.

De energietransitie: ik ben er (bijna) klaar voor! Iedereen kan wat doen om klaar te zijn voor die overgang. Wat doet u zelf??
Jelle Baak

Gepubliceerd op 21-11-2019 - Laatst gewijzigd op 21-11-2019